رویداد آموزشی تعاملی فیناپ در یک سالگی خود به ایستگاه ششم رسید و روز بیستم شهریورماه در دانشگاه علم و صنعت میزبان فعالان و علاقهمندان حوزه فینتک کشور بود. این رویداد دارای دو بخش اصلی بود که بخش دوم آن، پنل گفتگو با موضوع فعالیتهای انجمن فینتک بود.
این پنل با مدیریت علیرضا هوشمند و با حضور مهدی عبادی دبیر انجمن فینتک، مصطفی امیری همبنیانگذار زرینپال و رضا قربانی مدیر شبکه راه پرداخت برگزار شد. در پنل علاوه بر بررسی وضعیت انجمن فینتک، نکات قابلتأملی پیرامون اکوسیستم فینتک کشور نیز بیان شد.
در ابتدای پنل مهدی عبادی بهعنوان دبیر انجمن فینتک ایران گزارشی از نحوه شکلگیری انجمن فینتک و روند فعالیتهای آن ارائه کرد و گفت: انجمن فینتک از یک سری نیاز به وجود آمد. اندازه فینتکها کوچک بود و مشکلات زیادی داشتند. لذا تصمیم گرفتیم با هم کار کنیم و با نهادهایی که برای فینتکها مشکل ایجاد میکنند تعامل کنیم.
عبادی ادامه داد: یک تفاوتی انجمن فینتک با دیگر نهادها دارد و آن تفاوت این است که انجمن به هیچ جای دیگری وابسته نیست و حتی جایی هم ثبتنشده است. وقتی وابسته باشد باید در مواردی کوتاه بیاید و چیزهایی را بپذیرد که الزاماً به نفع فعالان این عرصه نیست لذا آگاهانه تلاش شد از وابستگی دور باشد. البته بهمرور نهادها ناظر این انجمن را به رسمیت شناختند.
دبیر انجمن فینتک با بیان اینکه ابزار ما صرفاً رسانه بوده است گفت: در این مدت بهصورت متحد کار کردهایم و جلسات را مستمر برگزار کردهایم. کمپین من کارآفرینم مرا فیلتر نکنید اولین کمپین و حرکت انجمن بود که بعد از فیلتر شدن چهار فینتک انجام شد و نتایج مثبتی به همراه داشت. مهمترین کاری نیز که به ثمر رساندهایم به نتیجه رساندن مستند پرداختیارها بود که انجمن در کنار بانک مرکزی این سند را نهایی کرد و اکنون نیز در حال بهبود آن هستیم.
عبادی ادامه داد: ما در انجمن فینتک به دنبال کار بزرگ نیستیم و میخواهیم کار کوچک انجام دهیم. یک فرق ما با بانکها و PSP ها هم همین است که ما برخلاف آنها دنبال سهم بیشتر از کیک نیستیم بلکه به دنبال بزرگتر کردن کل کیک هستیم. در گفتگو با نهادها هم دنبال همین هستیم و بر همین اساس با آنها تعامل میکنیم.
هیچ محدودیتی برای عضویت فینتکها در انجمن فینتک وجود ندارد
رئیس انجمن فینتک در پایان صحبتهای خود به برنامهها و خطمشیهای آتی انجمن اشاره کرد و گفت: هیچ محدودیتی برای عضویت فینتکها در این انجمن وجود ندارد و تنها با ارسال یک درخواست به ایمیل انجمن فینتک و معرفی خود میتوانند عضو انجمن فینتک شوند.
مصطفی امیری با توجه به آنکه بنیانگذار یکی از اولین فینتکهای ایران است صحبتهای خود را با بیان مشکلات مسیر طی شده توسط فینتک خود یعنی زرین پال آغاز کرد و گفت: ابتدا که کارمان در حوزه فینتک شروع کردیم ما را مسخره میکردند. کمی که پیش رفتیم ما را انکار میکردند و بعد از آن به مقابله با ما و ایجاد مانع بر سر راه ما پرداختند. اما کمکم دیدیم میتوانیم با آنها تعامل کنیم و با آنها ارتباط برقرار کنیم. لذا به سمت تعامل رفتیم که در ادامه کار صنفی را در قالب انجمن فینتک شکل دادیم.
وی با بیان چالشهایی که در مسیر استارتاپی خود طی کرده به بررسی نقش انجمن فینتک در برطرف کردن این چالشها پرداخت و گفت: باید تلاش کنیم همه در کنار هم و دور یک میز قرار بگیریم و با حرکت صنفی مشکلات بر سر راه فینتکها را کاهش دهیم. تمام کارهایی که بانک مرکزی و سایر ارگانها برای فینتکها انجام میدهند برای آن است که فهمیدهاند خطری وجود دارد. لذا ما باید متحد و در کنار هم کار کنم.
امیری با تأکید بر اینکه تضاد منافع در کار گروهی و صنفی وجود دارد گفت: باید این تضاد منافع را در کار صنفی خود، مدیرت کنیم. در تدوین مستند پرداختیارها نیز تضاد منافع رخ داد اما توانستیم آن را به خوبی مدیریت کنیم. ما از ابتدا خواستیم همه فعالان این عرصه مثل کریپتوها و بورسیها به انجمن ملحق شوند اما خیلیها نیامدند. ما خیلی تلاش کردیم و خیلی جلسه گذاشتیم تا همه دور یک میز جمع شویم بقیه هم باید این کار را انجام دهند.
رضا قربانی دیگر مهمان پنل بود که بخش عمده صحبتهای خود را به بررسی وضعیت اکوسیستم فینتک کشور اختصاص داد و ضمن نقد حرکتهای نمادین و ظاهری بر لزوم انجام کار واقعی دارای برونداد مشخص توسط فینتکها تأکید کرد. وی گفت: فینتکها بعد از بحران اقتصادی سال ۲۰۱۸ در جهان شکل گرفتند و درواقع نتیجه یک نیاز واقعی بودند که در بازارهای مالی شکل گرفته بود.
بنیانگذار راه پرداخت با بیان اینکه فینتکها باید در پی برطرف کردن نیازهای واقعی مخاطبان باشند گفت: اتفاق خطرناکی در کشور ما در حال رخ دادن است. آن اتفاق این است که در حوزه فینتک مسیر را به اشتباهی در حال طی کردن هستیم. به جای انجام دادن کار و ارائه خدمات واقعی به مشتریان، در پی حواشی و کارهای ظاهری و نمادین رفتهایم.
قربانی همچنین به لزوم یادگیری علم و دانش مرتبط به حوزه فینتک اشاره کرد و گفت: مهمترین کار یاد گرفتن و مهارت کار است. همه نباید فینتک یا استارتاپ ایجاد کنند. باید مهارتها و دانش موردنیاز فینتک را بهمرور آموخت و از آن استفاده کرد. حتی برخی میتوانند صرفاً به این موضوع بپردازند.
گزارش: سعید مسگری
تصاویر: مهدی برهمندپور