عملیات و فعالیتهای بانکی در دو زمینه بانکداری داخلی و بانکداری بین الملل حائز اهمیت است.
پرداخت برتر، بانکداری بینالملل در برگیرنده کلیه عملیاتی است که بانک در بازار مالی با ارز انجام میدهد و یکی از عمدهترین این عملیات، اعطای انواع تسهیلات ارزی بوده که تسهیلات ارزی در قالب یکی از عقود اسلامی با هدف گسترش دامنه فعالیت ارزی، کمک به توسعه اقتصادی، گسترش صادرات و واردات کالا و خدمات در اختیار صادرکنندگان و تولیدکنندگان واجد شرایط قرار میگیرد.
بانکها در راستای حمایت و تامین مالی تمام یا قسمتی از نیازهای ارزی تولید کنندگان، صادرکنندگان و وارد کنندگان بخشهای مختلف اقتصادی از جمله بخش خصوصی و تعاونی، تسهیلات مختلف ارزی در اختیار آنان قرار میدهند.
هریک از انواع تسهیلات ارزی در چارچوب مقرارات و ضوابط از پیش تعیین شده به این بخشها تعلق میگیرد.
تسهیلات بابت واردات کالا و خدمات از محل منابع ارزی بانکها اعطا میگردد که این نوع از تسهیلات با هدف گسترش صادرات، توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال در قالب عقود مرتبط با عملیات بانکی بدون ربا در اختیار تولیدکنندگان قرار گرفته و موارد مصرف این نوع تسهیلات شامل: تسهیلات پرداختی خرید مواد اولیه با سررسید یک ساله و تسهیلات مربوط به خرید ماشینآلات و تجهیزات تولیدی و خدماتی و یا تکمیل طرحهای نیمه تمام با سررسید چهار سال، میباشد.


پرداخت این تسهیلات بر اساس آییننامه تامین مالی صادرات به منظور افزایش توان رقابتی صادرکنندگان کالاها و خدماتشان در جهت تقویت توسعه صادرات کشور صورت میپذیرد که در این حالت بانکها با استفاده از منابع ارزی خود، حساب ذخیره ارزی، تسهیلات دریافتی از سایر بانکها و موسسات خارجی و سایر منابع ارزی اقدام به اعطای تسهیلات در چارچوب این آییننامه بصورت انفرادی و سندیکایی مینمایند.
با توجه به گسترش سیستم بانکها و مؤسسات اعتباری مالی در سالهای اخیر و همچنین نقش جدی این بنگاهها در اقتصاد کشور، بررسی تأثیر و عملکرد سیستم بانکی بر اشتغال اهمیت زیادی پیدا کرده است. آنچه مهم است؛ نقش بانک ها و مؤسسات اعتباری در ایجاد فرصتها و موقعیتهای شغلی، از طریق حمایت این بنگاهها از فعالیتهای تولیدی و مولد است.
بانکها و مؤسسات اعتباری در این راستا میتوانند با عملکرد صحیح خود به عنوان یک نهاد اجتماعی به پیشرفت اقتصادی کمک شایان توجهی کرده و در عین حال با کارکردی مبتنی بر جزئیگرایی و سوداگری، اقتصاد را در بیتعادلی و بیثباتی غرق سازند.
بانک ها در نگاه خرد به مثابه یک بنگاه هستند که باید به انضباط مالی و سود و صرفه خود توجه کرده و از نظر کلان، یک نهاد اجتماعی محسوب میشوند که باید تسهیل کننده و بازوی پیشرفت و ثبات جامعه باشند. اگر بانکها تنها به عنوان یک بنگاه اقتصادی در جامعه ظاهر شوند و صرفاً به سود و صرفه خود بپردازند چه بسا نتوانند تاثیر خاصی در اشتغال داشته و حتی ممکن است مانعی بر سر راه اشتغال گردند و اگر صرفاً به عنوان تسهیل کننده پیشرفت و توسعه و جنبههای عمومی و اجتماعی توجه کنند و از انضباط و صرفه و زیان خود صرفه نظر کنند، چه بسا موجب بسط سوء استفاده و فساد در جامعه شده و دچار ورشکستگی خود خواهند شد. لذا بانکها می توانند در نظام اقتصادی هر جامعهای نقشهای متفاوتی ایفا کنند.


عمل آنها ممکن است اقتصاد را به ورطه بیثباتی و رکود رسانده و یا به رشد اقتصادی و پیشرفت منجر گردد. به طور کلی بخش پولی و مالی اقتصاد باید حامی و تابع مقتضیات رشد و پویایی بخش حقیقی بوده نه اینکه با بیتوجهی به نیازهای حقیقی به مثابه یک بنگاه اقتصادی سودجو به دنبال کسب سود سوداگرانه و بیثباتساز و نامولد باشد. اساساً اگر اقتصاد خوب عمل کند و فضای مناسبی بر آن حاکم باشد جمع بین منافع منطقی بانکها و منافع تولیدکنندگان امری کاملاً امکانپذیر است. اما اگر نظام بانکی از جایگاه و کارکرد اصلی خود فاصله بگیرد تضاد منافع بانکها و تولیدکنندگان تشدید شده و موجب بروز مشکلات اقتصادی خواهد شد.